Dodenherdenking Koningsplein Maastricht

Overweldigende belangstelling dodenherdenking Koningsplein Maastricht.

Zaterdagavond 4 mei vond, net zoals op veel plaatsen in Nederland de dodenherdenking plaats,
dit jaar ook weer op het Koningsplein. In Maastricht vond op een aantal plekken
( zoals het Herdenkingsplein en het Koningsplein, Heer, Amby etc,) een herdenking plaats.

Aan het begin van de plechtigheid werd duidelijk naar voren gebracht dat het niet de bedoeling was dat deze herdenking over de rug van de oorlogsslachtoffers moest gaan, maar dat de herdenking hier gewoon thuis hoort. Voorafgaand aan de herdenking vond er in de O.L.V van Lourdeskerk in Wittevrouwenveld een oecumenische gebedsdienst plaats. ( dit is een gebedsdienst voor protestantse en katholieke gelovigen). Oorspronkelijk was het de bedoeling dat deze dienst in de Emmauskapel van de kerk plaats zou vinden.
Door de overweldigende belangstelling had Pastor Mattie Jeukens aangegeven dat de dienst in de grote kerk werd gehouden. Her was een mooie, korte gebedsdienst met o.a. Pastor Mattie Jeukens en dominee Joen Drost. Na de dienst gingen de kerkgangers in een stille tocht over de Groene Loper naar het Koningsplein. Harmonie de Gele Rijders en verschillende verenigingen ( o.a. de oorlogsveteranen, de Stadsschutterij )waren al ter plekke toen de kerkgangers aan kwamen. Voor de 2 minuten stilte waren er verschillende sprekers en vervolgens·werden door verschillende instanties en verenigingen een bloemenkrans bij het vrijheidsmonument gelegd. Om exact 8 uur werd er 2 minuten stil gestaan en daarna werd door Harmonie de Gele Rijders het Wilhelmus ten gehore gebracht. Na de plechtigheid kon het aanwezige publiek een bloemenhulde ( uitgereikt door het jeugdwerk Wittevrouwenveld / Wyckerpoort) bij het vrijheidsmonument leggen. Al met al was het een mooie avond die we graag jaarlijks willen houden.

Het comité dodenherdenking Maastricht Oost werd door het publiek met een ovatie beloond voor dit initiatief en het werk wat ze hieraan gehad hebben. Een dikke Merci.